En amerikansk slaves liv

Forlag: 
Pris: 
kr 349,-
Utgivelsesår: 
2015
Innbinding: 
Innbundet
Sidetall: 
165
ISBN: 
9788279902959
Språk: 
Originaltittel: 
Narrative of the Life of Frederick Douglass, An American Slave
Originalspråk: 
Oversetter: 
Frode J. Riopelle
Omslagsdesigner: 
monocerus

En amerikansk slaves liv er et enestående portrett av borgerrettighets­aktivisten og statsmannen Frederick Douglass som barn og ung mann.  Den autentiske førstehåndsberetningen gir et direkte og usminket inn­blikk i Sør­statenes nedverdigende og brutale slaveri. Biografien dekker perioden fra Douglass ble født, sannsynligvis i 1818, på en plantasje i Maryland, frem til 1838 da han la slaveriet bak seg og først rømte til New York og siden til New Bedford i Massachusetts. 

Boken ble første gang utgitt av Massa­chusetts Anti-Slavery Society i Boston i 1845. Det var sju år før Harriet Beecher Stowe skrev den popu­lære anti­slaveriromanen Onkel Toms hytte, og seksten år før den amerikanske borgerkrigen brøt ut. I løpet av årene før borgerkrigen solgte boka i over 30 000 eksemplarer og ble et uvurderlig verktøy for abolisjonister, og ikke minst en sentral inspirasjons- og informasjons­kilde for Stowes tidobbelt så populære roman. 

En amerikansk slaves liv ble grunnsteinen i en litterær og politisk karriere som på den tida aldri hadde sett sin like blant svarte i Vesten.

Oversatt og med etterord av Frode J. Riopelle