Huset i skogen

Forlag: 
Pris: 
kr 299,-
Utgivelsesår: 
2017
Innbinding: 
Innbundet
Sidetall: 
216
ISBN: 
9788279903604
Språk: 
Originalspråk: 
Omslagsdesigner: 
Monoceros

OM Å FÅ BLI EN ANNEN (I)

Skuespillene som gjengis i denne boka, er sentrale i Anne-Cath. Vestlys forfatterskap. Huset i Skogen hadde premiere i 1959 og er Vestlys mest spilte skuespill. Rollegalleriet er hentet fra fortellingene om Mormor og de åtte ungene. Dette var barneromaner der Vestly tøyde rammen for realisme i litteraturen. I skuespillet bryter hun denne rammen og innfører nisser, komiske skurker og ei kostymeku som inneholder to personer.

Skuespillet Ut av trolldommen fra 1965 er et pionerverk innen politisk teater for barn. Det handler om Bror og Søster som kjemper for å frigjøre sine foreldre fra mater­ialismens fangenskap. Mor og far er lenket til sine eien­deler – bilen, komfyren, vaskemaskinen, radioen, fjern­synet og alle de andre tingene de har investert i. 

Vestlys første dramatiske eksperimenter var småstykker som kunne innpasses i kabaretsjangeren. Disse er representert ved de korte dramatiske tekstene «Rasende ridder Ole Aleksander» og «Mange Mormorer». 

Anne-Cath. Vestlys  dramatikk utgis i to bind. Bind 1 inneholder Huset i skigenRasende ridder Ole Aleksander og Ut av trolldommen.


Skuespillene i serien Drama for barn – teatrets sjel utgis for å styrke den historiske kunnskapen om norsk barne­teater. De dramatiske verkene gjøres tilgjengelige slik at de kan stimulere til fornyelse av repertoaret, faglig debatt og leselyst. 

Dramatikerbiografien som etterfølger skuespillene, er et resultat av ny forsk­ning. Det er planlagt 15 bind med drama for barn i denne serien.

Forskningsprosjektet skal ende opp i bokverket Drama for barn – teatrets sjel. Norsk baneteaterhistorie. Arbeidet utføres av Anne Helgesen, doktor i teatervitenskap, dramatiker og leder for Kattas Figurteater Ensemble, og Petra J. Helgesen, lektor, litteraturviter, kritiker og tidligere forlagsredaktør.