Mare Liberum – Det frie hav

Forfatter: 
Forlag: 
Pris: 
kr 349,-
Utgivelsesår: 
2009
Innbinding: 
Innbundet
Sidetall: 
200
ISBN: 
9788279900795
Språk: 
Originaltittel: 
Mare liberum
Originalspråk: 
Oversetter: 
Andreas Harald Aure
Omslagsdesigner: 
Aina Griffin

Mare liberum (1609) er verdens mest berømte manifest for skipsfarts- og handelsfrihet. Avhandlingen var foranlediget av Portugals krav på eneherredømme over hav og handels­plasser på den østlige halvkule, et krav Nederland som konkurrerende skipsfarts- og handelsmakt ikke kunne akseptere. I skriftet forsvarer forfatteren det syn at alle og enhver har rett til å ta i bruk havet. Han begrunner dette med at det åpne hav, til forskjell fra landområder, ikke kan tas i besittelse, og at havet egner seg for fri bruk.

I tillegg til å behandle en rekke sentrale spørsmål for internasjonal rett og politikk, som for eksempel angår opphavet til moderne teorier om eiendom og suverenitet, er Mare liberum et retorisk mesterstykke i beste ciceroniansk tradisjon.

Fra Knud Haakonssens forord: «Hugo Grotius var og er Mr. Europe i like stor grad som sin store landsmann, Erasmus. Hans ideer spredte seg med lynets hastighet på kontinentet i hans egen livstid, og de har fortsatt svært stor betydning både politisk og kulturelt.»